miercuri, 10 aprilie 2013

STOOOP! exploatării gazelor de șist în stațiunea balneo-climaterică Buziaș



Stațiunea Buziaș din jud. Timiș se află pe lista localităților selectate pentru exploatarea gazelor de șist în țara noastră.
În Monitorul Oficial 838 din 12.12.2012 s-a publicat HG 1188/04.12.2012, prin care se aprobă Acordul petrolier clasificat de concesiune pentru explorare/dezvoltare/exploatare în perimetrul orașului-stațiune Buziaș din jud. Timiș, încheiat între Agenția Națională pentru Resurse Minerale și S.C. Universal Premium SA.
Precizez că orașul Buziaș este atestat ca stațiune turistică, de interes național, potrivit H.G. 852/2008 (ultima atestare), beneficiind de o inestimabilă bogăție de ape minerale, exploatate pentru consum/îmbuteliere și comercializare, turism și tratament balnear. Factorii terapeutici naturali specifici sunt: apele minerale carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, clorurate, calcice, magneziene, hipotone, atermale; mofetele și bioclimatul antistres și antiastenic, datorat ionizării negative puternice a zonei.
Obiectivele turistice ale stațiunii sunt:
-Colonada din lemn, o pergolă acoperită, unică în Europa pentru lungimea sa de 510 m, construită în stil turco-bizantin, în anul 1875.
-Parcul cu arbori seculari și veverițe, datând de la începutul secolului al XIX-lea, o adevărată oază de linişte şi relaxare, furnizorul unuia dintre factorii naturali de cură (aeroionizarea).
-Ștrandul cu apă carbogazoasă.
-Izvorul Mihai şi Izvorul Iosif, aleea ionilor negativi, Buveta Izvorul Sănătăţii, Muzeul Balnear (primul muzeu de acest gen din România), etc.
Opiniile activiștilor de mediu și ai specialiștilor în domeniu sunt îngrijorătoare, subliniind riscurile majore, care se asociază iminent forărilor de prospectare, respectiv, exploatare a gazelor de șist, punând în discuție distrugerea ireversibilă a resurselor de ape minerale și a climatului deosebit al zonei prin:
-Poluarea apei freatice și a celei de suprafață;
-Consumul imens de apă dulce, potabilă, sărăcirea apelor de suprafață și/sau a celei freatice;
-Posibilitatea distrugerii zăcământului hidromineral al stațiunii (apele minerale);
-Eliminarea în atmosferă de chimicale, substanțe radioactive;
-Apariția unor iazuri de decantare cu substanțe toxice, chimicale, metale grele, substanțe radioactive;
-Producerea unor cutremure;
-Reducerea suprafeței de teren disponibilă pentru agricultură, împădurire, activități benefice mediului/omului.
Stimați colegi, turismul, mai mult ca oricare alt domeniu de activitate, este dependent de mediul înconjurător, acesta reprezentând „materia sa primă”, obiectul și domeniul de activitate și de desfășurare, purtătorul resurselor sale. În scopul prevenirii infestării surselor de apă, a protejării sănătății populației și în temeiul prevederilor instituite prin Legea Minelor nr. 85/2003, Legea Protecției Mediului nr. 137/2005, H.G. 930/2005 pentru aprobarea normelor speciale privind caracterul și mărimea zonelor de protecție sanitară și hidrogeologică, lansez un semnal de alarmă și de îngrijorare, pentru a lua în seamă protestul și dezacordul ferm al comunității locale Buziaș, ONG-urilor, cadrelor medicale, mass-mediei naționale, a specialiștilor în probleme de mediu și tuturor celor interesați în conservarea și valorificarea unor zone cu potențial turistic imens din țara noastră! Drept urmare, propun adoptarea măsurilor legale pentru revocarea sau, după caz, încetarea producerii efectelor H.G. 1188/04.12.2012, asumarea și implementarea, cu responsabilitate, a paradigmei dezvoltării economice durabile și salvarea stațiunii Buziaș de consecințele orientării spre producție, în detrimentul conservării mediului!

Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu